Promocija knjige ''Un mare, due sponde'', održana je 25.maja u Palati Bizanti u Kotoru.

Na početku večeri goste je, u ime organizatora,  pozdravio  predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender i istakao da Jadransko more povezuje svoje obale, kroz putovanja i istraživanja, čineći tako sponu između naroda i kultura. Takođe je podsjetio koliki je uticaj imalo na razvoj i život Kotorana i Bokelja kroz istoriju.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić, izrazio je dobrodošlicu gostima iz Italije, te  istakao da pored toga što dijelimo zajedničko more i brojne privredne aktivnosti, imamo ljude koje koji rade na zajedništvu kroz Zajednicu Italijana Crne Gore, te unapređuju prekograničnu saradnju zajedno sa italijanskim opštinama, što će Opština Kotor i dalje podržavati.

Gradonačelnica Monfalkonea je prenijela pozdrave iz svog grada, uz želju da kultura  bude faktor koji će još više zbližiti ova dva grada, bez obzira na kilometre koji ih dijele.

Bila je prisutna i zamjenica Ambasadora Italije u Crnoj Gori, Antonela Fontana, koja je iskoristila priliku da se zahvali Zajednici Italijana Crne Gore na tome što predstavlja pravi i istinski, ljudski i kulturni most između dvije obale Jadrana.

Potpredsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, Andro Radulović, ovom prilikom je ukratko predstavio rad Zajednice Italijana kroz protekle godine.

Autor knjige ''Un mare, due sponde'', doktor Đakomo Skoti, govorio je o tome kako Jadransko more već vijekovima povezuje dvije obale, ali i narode koji žive na tim obalama, narode koji su izradili kulturne mostove. Smatra da je gajenje ove tradicije od velikog značaja za buduće generacije. Narodi sa ovih obala su uvijek sarađivali, razmijenjivali, more ih je upućivalo jedne na druge, povezivalo ih je...Jadran je bio oaza, more bliskosti i mira.

Savjetnik u Opštini Monfalkone, Lućo Gregoreti, obratio se prisutnima riječima posvećenim knjizi Đakoma Skotija, koja je upravo izašla, pod nazivom ''Lungo le rotte della Serenissima e dell'impero'': ,,Čini se kao da je knjiga baš pisana za Monfalkone i Kotor. Ne postoje, možda uz neobičnu podudarnost, dva grada na Mediteranu sa tako paralelnom istorijom. Oba grada su postala dio Mletačke Republike 1420.godine, toliko dostojanstveno da su im priznati stari Statuti.Mislim da prigodnije nije moglo biti, nego  večeras najaviti ovu knjigu i pozvati vas da je pročitate.''