Novoizabrana gradonačelnica Monfalkonea Ana Marija Ćizint, posjetila je 26.05. Opštinu  Kotor.
Zajedno sa zamjenicom ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonelom Fontana, savjetnikom u Opštini Monfalkone, Lućom Gregoretijem i Đakomom Skotijem, gradonačelnica Monfalkonea razgovarala je sa potpredsjednikom Brankom Nedovićem i predstavnicima Opštine.
Na sastanku su bili prisutni  i predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender i izvršni predsjednik Zajednice Pavo Peruđini, na čiju inicijativu je i organizovan današnji susret.
Učesnici sastanka osvrnuli su se na tradicionalno prijateljstvo i saradnju Italije i Crne Gore, kao i grada Monfalkonea i Regije Frijuli Venecija  Đulija sa Crnom Gorom.
Naglašena je potreba da se dosadašnja saradnja nastavi i učvrsti, posebno u oblastima turizma, male privrede, poljoprivrede, kao i kulture. Obostrano je ocijenjeno da su razmjena iskustava i međusobna pomoć u ovim segmentima od izuzetne važnosti.
Dogovoreno je da se kulturna saradnja unaprijedi organizovanjem gostovanja umjetnika na festivalima u Monfalkoneu i Kotoru. Takođe, biće formirana radna grupa koju će činiti predstavnici obje strane i koja će biti zadužena za konkretizovanje i realizaciju ideja o saradnji.
Monfalkone je jedno od najvećih brodogradilišta u Italiji i Evropi. Gotovo svi najveći kruzeri koji su stigli u Kotor izgrađeni su u tom brodogradilištu, što ukazuje na ogroman ekonomski potencijal grada.
Zajednica Italijana Crne Gore je sa Opštinom Monfalkone učestvovala u nizu značajnih projekata u oblasti unapređenja interkulturalnih odnosa, obrazovnih programa, razvoja kulturnog turizma...